Pla d’Acció del Gabinet d’Equitat de Gènere de l’IBE

Actualment els beneficis de l’activitat física i l’esport es troben a l’abast de nenes, noies i dones de qualsevol edat. No obstant això, la paritat i la igualtat de gènere encara no són una realitat en l’esport. És per això, que el Gabinet d’Equitat de Gènere de l’Institut Barcelona Esports ha desenvolupat un Pla estratègic per tal de promoure la igualtat real i efectiva, i l’erradicació de totes les desigualtats de gènere en l’àmbit de l’esport de la ciutat de Barcelona.


Responsable de la buena práctica

Institut Barcelona Esport (IBE)

Publicador de la buena práctica

Descripción

L’Ajuntament de Barcelona promou la igualtat real i efectiva en l’àmbit esportiu de la ciutat, eradicant les desigualtats de gènere gràcies a la nova Mesura de Govern Esport i Gènere. Impulsada des de l’Institut Barcelona Esports (IBE) i amb el suport de l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI la mesura fa una diagnosi de la realitat de l’esport amb perspectiva de gènere i recull un seguit d’objectius, eixos d’actuació i accions concretes orientades a reduir considerablement, durant els pròxims tres anys, les diferències de gènere en aquest camp. Es tracta d’una iniciativa pionera amb la vocació de situar Barcelona com un referent, marcant el camí cap a l’equitat de gènere a l’esport.

La Mesura de Govern Esport i Gènere té la finalitat i centra els seus esforços en incorporar la perspectiva de gènere en les entitats esportives. Un dels seus principals objectius és la sensibilització i formació dels professionals, responsables, dirigents, tècnics i tècniques de l’esport per tal d’incorporar la perspectiva de gènere en el dia a dia de la seva feina.

La Mesura de Govern inclou 6 grans línies de treball amb perspectiva de gènere:

  • Canvi institucional
  • Promoció pràctica esportiva
  • El sostre de vidre
  • Els esdeveniments esportius
  • Els equipaments esportius
  • L’esport a l’espai públic

Dins d’aquests grans eixos, s’hi inclouen un total de 52 accions específiques que es volen executar progressivament fins al maig de l’any 2025. Els principals objectius que es volen aconseguir són:

  • Consolidar el canvi organitzatiu i cultural del l’IBE per tal de garantir la incorporació de la perspectiva de gènere en el seu funcionament, pràctiques i instruments de gestió pública.
  • Fomentar la participació i visibilització de les dones, des de la seva diversitat, en una pràctica esportiva sense desigualtats de gènere.
  • Impulsar l’accés i permanència real i igualitari de les dones en la gestió i direcció de les institucions i entitats esportives.
  • Consolidar la incorporació de la perspectiva de gènere als esdeveniments esportius de la ciutat.
  • Sistematitzar la perspectiva de gènere en el disseny, la implantació i la gestió dels equipaments esportius de la ciutat.
  • Fomentar l’esport a l’espai públic amb garanties d’igualtat i seguretat.

L’estratègia de seguiment prevista per la mesura de govern Esport i Gènere basa en un monitoratge continuat que, d’una banda, permetrà valorar periòdicament el grau d’execució, avenços i necessitats de reformulació de les actuacions i, de l’altra, facilitarà la transferència d’informació, la transparència i la rendició de comptes.

Necesidades

L’anàlisi de les dades i les informacions qualitatives sobre la realitat de l’esport des de la perspectiva de gènere permet diferenciar cinc àmbits en els que es concentren les desigualtats i discriminacions. Els principals problemes detectats son:

  • Poca visibilització de les dones en la pràctica esportiva
  • El sostre de vidre: poques dones a les juntes directives de les federacions esportives i poca ocupació en l’àmbit d’entrenadores i entrenadors esportius continua sent un espai d’home
  • Poca participació en els esdeveniments esportiu: baixada de les abonades en les instal·lacions esportives municipals
  • Equipaments esportius amb perspectiva de gènere: es produeix un important descens en el nombre de persones abonades a les instal·lacions adscrites a l’IBE, especialment entre les dones
  • Esport a l'espai públic: un 35,5% de les dones troba dificultats a l’hora de practicar esport a l’espai públic

Ámbitos de gestión

Propósito, visión y estrategia. El II Pla per a la Justícia de Gènere neix amb la voluntat d'evitar qualsevol desigualtat de gènere tant a nivell intern, dins de la pròpia organització, com a nivell extern, al conjunt d'entitats esportives col·laboradores, per sensibilitzar la societat de la importància d’un esport plenament igualitari.

Año

2021

Tiempo

2025

Precio

Sin especificar



Publicada el 23 mar. 2023



Comentarios


Inicia sesión para comentar.


Estamos preparando el archivo de la buena práctica de gestión. En pocos segundos, lo podrás descargar

Supporters