Manual de les bones pràctiques del navegant vers el medi ambient i el mar

Es tracta d’un recull d'hàbits, costums, idees per fer que la navegació, les regates, de les escoles i clubs i la nostra estada al port siguin el més sostenible possible. Aquest document té la finalitat d’unificar criteris per a tots els clubs de la Federació per tal de contribuir al manteniment de la qualitat de l’aigua de mar i de l’aigua dels ports, a la protecció de les espècies marines, a la disminució de la contaminació i a l’estalvi d’energia i recursos.


Responsable de la buena práctica

Federació Catalana de Vela

Fuente de la buena práctica

Publicador de la buena práctica

Descripción

L’any 2017 la Federació Catalana de Vela va detectar un nombre de clubs i escoles compromesos amb el medi ambient en matèria de sostenibilitat i només una decena d’ells estaven adherits a campanyes i accions relacionats amb aquesta matèria. L’any 2018, un cop analitzada la petjada ecològica de la seva pràctica esportiva, van impulsar el Manual de les bones pràctiques del navegant vers el medi ambient i el mar.

El Manual està adreçat al navegant a vela, de qualsevol de les modalitats possibles, tant federats/des o no federats/des, el pugui fer servir. Es documentan les principals agressions o impactes vers el medi marí a què un/a navegant de vela pot incórrer durant la navegació o durant l’estada a port. Es recullen bones pràctiques i recomanacions per a dur a terme de manera senzilla que ajudaran a aconseguir una navegació a vela més sostenible. Cada recomanació va acompanyada d’un raonament ambiental que en justificarà la realització.

Els objectius d’aquest Manual son: 

  • Identificar bones pràctiques de navegació que promoguin la conservació d’espècies de fauna i flora marina, amb especial èmfasi en espècies amb algun grau de protecció.
  • Contribuir a la millora de la consciència ambiental vers el medi marí i el medi ambient en general entre les persones que naveguen, amb l’elaboració d’un seguit de recursos (pàgina web, aplicació mòbil, tallers...) que ens permetin fer arribar aquestes bones pràctiques als i a les navegants.
  • Contribuir a augmentar el coneixement científic i sobre la mar Mediterrània entre els i les navegants.
  • Crear una campanya positiva i inclusiva que generi un sentiment col·laboratiu i d’implicació entre les persones que naveguen.
  • Donar a conèixer altres iniciatives actualment en funcionament, a nivell català i europeu, sobre hàbits per a millorar la sostenibilitat en la pràctica de la vela.
  • Contribuir a la generació de canals de comunicació entre la Federació Catalana de Vela i els i les navegants que afavoreixin l’intercanvi de comentaris i de bones pràctiques ambientals durant la pràctica de la vela, enfortint la campanya.

Amb la intenció d’augmentar l’impacte d’aquest Manual de bones pràctiques, s’han desenvolupat les següents estratègies:

  • Realització d’un web específic amb la informació resumida del Manual de bones pràctiques. El web tindrà un apartat on recollirà la informació.
  • Elaboració de tallers per a ser desenvolupats a les escoles de vela de la Federació de Vela.

La iniciativa es troba emmarcada en el projecte Vela Sostenible, que lidera la Federació Catalana de Vela i neix el 2018 amb la finalitat de disminuir la petjada ecològica que genera la pràctica esportiva en el medi natural i marí.

 

Document: MANUAL DE LES BONES PRÀCTIQUES DEL NAVEGANT VERS EL MEDI AMBIENT I EL MAR

Necesidades

Les necessitats que van donar lloc al disseny i implantació de la bona pràctica de gestió Vela Sostenible inclouen:

  • Promoure la conservació de les espècies de fauna i flora marina
  • Conscienciació ambiental entre les persones que naveguen
  • Generació de canals de comunicació entre la Federació Catalana de Vela i els navegants
  • Disminuir la petjada ecològica de la pràctica esportiva de la vela

Resultados

Equipos formados. Al 2018 la Federació comptava amb 10 clubs i escoles adherits i compromesos amb el medi ambient en matèria de sostenibilitat. Actualment, n’hi ha 24. Dades internes de la FCV.

Ámbitos de gestión

Crear valor sostenible. Tota pràctica esportiva en una zona o territori pot ocasionar una petjada ecològica. Per tant, hi ha una afectació real en el medi natural marí i altres ecosistemes. La Federació Catalana de Vela té en compte el futur i procura, gràcies a aquest manual, dotar als clubs i escoles de les bones practiques sostenibles que calen dur a terme.

Año

2018

Tiempo

2020

Precio

Sin especificar



Publicada el 21 abr. 2023



Comentarios


Inicia sesión para comentar.


Estamos preparando el archivo de la buena práctica de gestión. En pocos segundos, lo podrás descargar

Supporters