L'Acta Digital en el Bàsquet Català

L'Acta Digital és una eina molt potent que permet captar estadístiques en temps real i obtenir coneixement per a l'anàlisi del joc d'una manera més eficient.


Responsable de la bona pràctica

Federació Catalana de Basquetbol

Publicador de la bona pràctica

Descripció

L’Acta Digital és un projecte de la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ) que es va iniciar a la temporada 2017-2018 amb la col·laboració de l'ACB
Aquesta eina, que va néixer fruit del desenvolupament i treball conjunt dels departaments tecnològics de totes dues institucions, permet la recopilació de dades d'un partit de bàsquet a l'instant i de forma oficial convertint-la en més pràctica i senzilla pels auxiliars de taula. L'acord entre les dues entitats va permetre el seu ús en les diferents competicions catalanes i les dades recopilades ajuden a conèixer encara més el bàsquet català, així com estudiar l'evolució de cada categoria i competició. A la darrera temporada 2021-2022, s’han realitzat més de 29.000 partits amb ACTA DIGITAL de les diferents categories.

FASES DEL PROJECTE:
El procés d’introducció de l’ACTA DIGITAL va constar d’una sèrie de FASES. Aquestes fases descrites a continuació, van anar acompanyades d’una progressiva inversió en tecnologia cap als clubs i entitats afiliades per part de l’FCBQ, donat que per fer servir l’ACTA DIGITAL es necessitava dotar-los d’una tableta electrònica amb connexió de dades. D’aquesta manera la FCBQ va fer arribar als clubs aquestes noves eines (fins a un total d’unes 700 tabletes amb connexió de dades) per tal que poguessin fer aquesta transició del paper, amb el que es feia abans l’acta, a l’ACTA DIGITAL, cosa que feia molt més eficient tot el procés (no només per la millora en la recollida de dades del partit, sinó per la sostenibilitat del projecte en si mateix).

1ª FASE: Temporada 2017-2018
Un cop realitzada la prova pilot durant la temporada 2017-2018 i les proves amb èxit a les fases de preferent i a la Lliga Catalana ACB 2018, l'Acta Digital es va posar en marxa a les categories Preferents i Copa Catalunya del Bàsquet Català.

2ª FASE: Temporada 2018-2019
Implantació de l’eina a la resta de Campionats de Catalunya, Territorials i Promoció, així com incorporació de millores i d'altres funcionalitats.

3ª FASE: Temporada 2019-2020
Posada en marxa d'aquesta eina a noves categories del Bàsquet Català. Durant les següents temporades es va estudiar la seva aplicació a la resta de campionats. També es van incorporar millores i d'altres funcionalitats.
Les categories Preferents (Cadet i Júnior) i Copa Catalunya així com les diferents Lligues Nacionals Catalanes ja comptaven amb l'Acta Digital, però la temporada 2019-20 es va aplicar també als Campionats de Catalunya de 1a, 2a i 3a Categoria femenina i masculina; així com als Campionats de Catalunya Sots21 Preferent masculí, i Interterritorial i de 1r Any femení i masculí (Júnior, Cadet i Infantil).

 

Actualment, l'Acta Digital està en marxa a les categories Preferents i Copa Catalunya del Bàsquet Català i a la resta de Campionats de Catalunya, Territorials i Promoció organitzats per la Federació Catalana de Basquetbol (FCBQ).

Des de la temporada 2021-2022 els CLUBS que ho desitgen, poden disposar de les dades dels seus equips per a ser allotjades a les seves pàgines web. Aquest nou servei s’ofereix sota el nom d’ OPEN DATA FCBQ. Més de 60 clubs s’han interessat pel servei; un d’ells és l’UE BARBERÀ.

L'OPEN DATA FCBQ és un nou servei de cessió de les dades informàtiques per aquells clubs que vulguin disposar de la informació dels seus equips com a resultats i classificacions o inclús disposar de les actes dels partits tal com es mostren a la web de l'FCBQ, per a ser incorporades a la pàgina web de l'entitat.

Aquest servei facilita que la gent pugui visitar directament al web del club per informar-se dels propers partits dels mateixos equips tant a casa com fora, consultar les classificacions sense haver de sortir de la web i alhora incrementar el nombre de visites, incrementant el valor d'anunciar-se en l'espai web del club. Alguns clubs ja han sol·licitat aquest nou servei que requereix d'una implementació per part de l'equip informàtic del propi club en coordinació amb el servei informàtic de l'FCBQ.
Alguns clubs ja han sol·licitat aquest nou servei que requereix d'una implementació per part de l'equip informàtic del propi club en coordinació amb el servei informàtic de l'FCBQ. 

 

L’Acta Digital permet recopilar, entre d’altres, les següents dades:

 • Carta de tir de cada membre de l'equip
 • Minuts de joc dels diferents jugadors
 • Mitjana de tir de cada jugador
 • Evolució gràfica dels tirs de cada jugador durant tota la temporada
 • Rànquings de màxims anotadors de les competicions que els usuaris poden configurar per grup, competició o per categoria; i de cada jornada, entre jornada o de totes les jornades disputades.
 • Pel que fa als equips, també es poden consultar estadístiques generals dels diferents conjunts amb cartes de tir globals, per partit i dividides també en funció dels partits com a local o visitant.
 

Necessitats

 • Posar-se a l'avantguarda tecnològica per tal de poder dotar d'instruments als diferents col·lectius del Bàsquet Català.
 • Recopilar dades d'un partit de bàsquet a l'instant i de forma oficial.
 • Estudiar l'evolució de cada categoria i competició del Bàsquet Català.
 • Oferir a les entitats un millor servei per facilitar la seva funció esportiva.
 • Reducció del consum de paper.

Resultats

Major eficiència. Recopilació online de dades d'un partit de bàsquet a l'instant i de forma oficial, aportant més de 600 dades de cada partit, quan abans amb paper, amb prou feines s’arribaven a 60.

Any

2017

Preu

Sense especificarPublicada el 27 jul. 2022Comentaris


Inicia sessió per comentar.


Estem preparant l'arxiu de la bona pràctica de gestió. En pocs segons, el podràs descarregar

Supporters