Col·laboració inclusiva entre la Unió Esportiva Claret i ACIDH a través del projecte Units pel Bàsquet

https://es.linkedin.com/company/units-pel-basquet

Durant el cap de setmana del 19, 20 i 21 de maig de 2023 es va celebrar la 43a Diada del Club de Bàsquet Unió Esportiva Claret on, per primer cop, va participar-hi una entitat social (ACIDH) que treballa amb persones amb Funcionament Intel·lectual Límit (FIL) i Discapacitat Intel·lectual Lleu (DIL).


Person responsible for the Good Practice

Unió Esportiva Claret

Good Practice publisher

Description

El projecte "Units pel Bàsquet" és una iniciativa inspiradora que neix a la Universitat Ramon Llull - Blanquerna a través de la seva metodologia d'Aprenentatge-Servei (APS). Amb un clar enfocament cap a la promoció de la inclusió social i la igualtat d'oportunitats, aquest projecte busca utilitzar l'esport, concretament el bàsquet, com a eina per descobrir i desenvolupar el potencial de les persones.

La visió d'Units pel Bàsquet és:

  1. Construir una comunitat més inclusiva, on l'esport sigui una eina de cohesió social i un vehicle per a la superació personal.
  2. Inspirar a altres clubs i entitats esportives a participar activament en ajudar a persones i col·lectius vulnerables i generar consciència sobre la importància de la igualtat d'oportunitats.

A través d'una col·laboració entre una entitat social i una entitat esportiva, "Units pel Bàsquet" crea un espai d'interacció on tothom, independentment de les seves capacitats o circumstàncies personals, pot gaudir plenament de l'experiència del bàsquet i treballar conjuntament per aconseguir uns objectius comuns. Aquesta col·laboració exemplifica com la unió d'esforços entre diferents agents de la societat pot generar canvis positius i construir una comunitat més inclusiva i solidària.

Per primer cop, la Unió Esportiva Claret i la seva Junta Directiva, van decidir apostar per realitzar una acció de Responsabilitat Social Corporativa (RSC), sempre que, aquesta, tingués relació amb el bàsquet. "Units pel Bàsquet" els hi podia oferir una activitat adaptada i personalitzada i, és a partir de llavors, que neix la col·laboració entre totes les parts. La trobada es va realitzar durant la tarda del 19 de maig i es van dur a terme les següents accions:

  • Benvinguda a les instal·lacions de la U.E.Claret a l'entitat social acidH i a les persones amb Intel·ligència Límit (IL) que van participar en la 43a Diada.
  • Se'ls va donar un obsequi commemoratiu de la 43a diada del Bàsquet Claret.
  • Reunió conjunta (acidH i Claret) per tal d'explicar els detalls de l'activitat, on un entrenador del club emparellat amb un alumne acidH havien de col·laborar conjuntament en la preparació del concurs de triples i habilitats que es feia durant aquella tarda.
  • AcidH també va ajudar en tasques durant el concurs de triples i finalment, van participar en el concurs d'habilitats en grups formats per 3 jugadors del Claret Llops i 1 d'acidH.
  • Es va fer entrega d'un diploma i un obsequi a tots els participants del projecte.

Mitjançant la pràctica esportiva, el projecte busca potenciar els valors de l'esforç, l'esperit d'equip, la superació personal i el respecte mutu. A més de fomentar l'activitat física i els beneficis per a la salut, el bàsquet es converteix en una plataforma per a la interacció social, la comunicació i la creació de vincles entre persones de diferents orígens i capacitats.


Needs

Aquest projecte que es basa en la metodologia Aprenentatge-Servei, pretén posar en el centre el col·lectiu vulnerable amb el qual es treballa. Les principals necessitats que la Unió Esportiva Claret volia assolir amb aquesta acció eren: 

  • Implementar per primer cop, una acció de Responsabilitat Social Corporativa al Club.
  • Crear noves sinergies entre entitats del barri de Gràcia.
  • Poder oferir una activitat que fos de participació activa.

Management scopes

Organization culture and leadership (Social responsibility and good governance of organizations). Per primer cop a la Unió Esportiva Claret es va dur a terme una acció de RSC i degut a l'èxit pretenen implementar aquesta acció cada any.

Files

Year

2023

Time

2023

Price

Under €500

Team

Marina Morató Segarra

Aleix Brusel Pallarés

Veronica Riera i Batalla

Ferran Delgado i Falcón

Pau Domingo Lopez

Alvaro Sitjes Acha

Supplier / Partner

UNITS pel bàsquet

Entitat sense ànim de lucre.Published on*** 1 Jun 2023Comments


Log in to leave a comment.


We’re preparing the Good Management Practice file. You’ll be able to download it in a few seconds

Supporters